Blois


Blois    TOP
Blois charmeert door de talrijke steile en kronkelige straatjes, die op sommige plaatsen door trappen met elkaar zijn verbonden, en door de harmonieuze, oude gebouwen waar de bezoeker zich in de Middeleeuwen waant. Blois wordt, onder de naam Blesae, voor het eerst in de 6de eeuw genoemd door Gregorius van Tours in zijn Historia Francorum. In de 10de eeuw werd het de hoofdstad van een graafschap. De invloedrijke graven van Blois beheersten in de Middeleeuwen twee gewichtige gebieden, enerzijds de streek van Blois en Chartres, anderzijds de verafgelegen Champagne. Ondanks herhaalde aanvallen van hun buren en rivalen, de graven van Anjou, wisten zij een machtige dynastie te stichten. In 1392 verkocht de laatste, kinderloze graaf, Guy de Châtillon, zijn graafschap aan hertog Lodewijk I van Orléans. Sinds die tijd hield het hof van Orléans zich op te Blois. De redenen waarom een aantal Franse koningen van het huis Valois zich in de Loirevallei vestigden, waren van politieke aard. In het heetst van de Honderdjarige Oorlog ontvluchtte de zwakke Karel VII Parijs, waar de Engelse koning zich inmiddels de Franse kroon had toegeëigend. Karel VII zocht een toevlucht in de provincies die hem trouw waren gebleven: Touraine, Poitou, Berry en Blésois. Na de fabelachtige opmars van Jeanne d'Arc, waarbij de Loirestreek als eerste werd bevrijd, verkoos Karel VII in de provincies te blijven die aan zijn zijde stonden.
De kathedraal Saint-Louis, gebouwd in de 12de eeuw, in de 16de eeuw herbouwd, werd in 1678 door een orkaan totaal verwoest, en dateert in haar huidige vorm uit 1680.
Het Kasteel van Blois met de gevel met de loges, het 'koninklijk kasteel' kasteel van Blois, is een goed voorbeeld van een renaissancekasteel, in oorsprong een 13de eeuwse burcht van de graven van Blois. Koning Lodewijk XII liet hier aan het einde van de 15e eeuw een nieuw kasteel oprichten in Italiaanse renaissancestijl, met (nu verdwenen) Napolitaanse tuinen. Frans I vormde het kasteel in het begin van de 16e eeuw om tot een meesterwerk van Franse renaissancekunst.
(Bron Wikipedia)
Blois Blois Blois
Blois Blois Blois
Blois Blois Blois
Blois Blois Blois
Blois Blois Blois
Blois Blois
Loire
    Foto's, afbeeldingen en teksten zijn gemaakt
    door J.De Bruyne ( tenzij anders vermeld ),
    en blijven te allen tijde zijn eigendom.
    Kopiëren of gebruiken ervan kan
    enkel na toelating van de maker.
2011
Reisverhaal
Blois